Kawa latte – jak zrobić?

0
214

Kawa latte, a dokładniej caffé latte to rodzaj sposobu podawania kawy wywodzący się z Włoch. Włoska kawa nazywana bywa także po prostu latte.

Skąd popularność caffé latte?

Kawa jest popularna na całym świecie, zarówno wśród młodych dorosłych jak i tych bardziej dojrzałych amatorów kawy. Zachwyca smakiem i mile łechce podniebienie, ponieważ jest bardzo delikatna, zwłaszcza w porównaniu do mocnego espresso.

Kawa latte może być podawana z różnymi dodatkami, dzięki czemu trafia w gusta naprawdę wielu osób na całym świecie. Popularne są bardzo syropy smakowe, które dodają nie tylko intensywnego smaku, ale także pięknego aromatu i stonowanej słodyczy. Dla fanów słodkości Caffe latte karmelowe zawsze będzie dobrym wyborem. Co więcej, może mieć ona posmak czekolady, rumu czy orzechów. Co więcej, można ją podawać ze smakowymi posypkami, a nawet z cynamonem, z którego robi się niesamowicie urocze wzorki. I chociaż robienie wzorków to tak zwane latte art, to tradycyjnie nie stosuje się sztuki na latte.

Co to właściwie jest kawa latte?

Kawa latte zwyczajowo podawana jest w wysokiej, przeźroczystej szklance. Ale co kryje się w tej szklance? Kawa latte składa się z espresso z dodatkiem ciepłego mleka. Zwyczajowo pojawia się na niej pyszna pianka, która powinna być grubości jednego centymetra. Włoski napój podawany jest zawsze na spodeczku i z długą łyżeczką.

Jak zrobić latte?

Każdy szanujący się barista potrafi zrobić pyszne latte i to nie z ekspresu. Jednak kawę tę można również bez większych problemów wykonać w domu, tylko należy wiedzieć jak. Dzięki temu będziemy mogli pić ten pyszny włoski napój tak dobry jak w kawiarni.

Warto przygotować się merytorycznie przed przygotowaniem kawy, ponieważ kawa z mlekiem może nie brzmi jak trudne danie, ale uzyskanie trzywarstwowa go napoju do najprostszych nie należy.

Oczywiście można wykorzystać gotowe zestawy w saszetkach do robienia kawy latte i wtedy możemy być spokojni, że wyjdą nam trzy warstwy. Natomiast smak nie będzie do końca ten sam. Skład chemiczny również będzie się różnił.

Do wykonania latte najlepsza okazuje się kawa ziarnista świeżo palona i mielona przed przygotowaniem kawy. Czy wybierzemy arabike czy inną kawę zależy to już od naszego gustu. Należy jednak pamiętać, że mleko bardzo łagodzi smak kawy.

Przygotowanie brzmi banalnie prosto. Kawę należy zaparzyć – może być espresso z ekspresu. Mleko należy podgrzać, a następnie spienić. Potem mlekiem należy potrząsnąć, aby oddzielić piankę. Oczekujemy chwilę i delikatnie po ściance wlewamy kawę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here